Categories
Blog

Çoğunlukla kediler yemeği sever fakat bazı kediler açısından yeme bozuklukları ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. İnsanların yeme bozuklukları sıklıkla gündeme gelirken kedigillerin yeme bozuklukları fazla konuşulmamaktadır. Yeme alışkanlıklarının birçok farklı nedeni ve tedavisi bulunmaktadır. Olağan dışı bir davranış gördüğünüzde mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız. Peki kedileri etkileyen yeme bozuklukları neler?

Aşırı yeme

Kedilerin bazıları verildiği kadar yiyecek tüketir. Bu durum belli bir dereceye kadar normaldir. Kediler doğada fırsatçı yiyiciler olarak bilindiğinden çoğu tüketmek için en az çaba harcayacağı besini tercih eder. Bazı kediler ise evdeki başka bir evcil hayvanla rekabet içine girerek mümkün olduğunca fazla yiyecek tüketir. Genelde aşırı yeme problemi daha çok aşırı beslenme problemidir. Aşırı yeme obeziteye, karaciğer hastalığına, diyabete, solunum rahatsızlıklarına ve gastrointestinal sorunlara neden olmaktadır. Kediler yaşlılıktan dolayı daha sık acıkabilir. Ya da kullanılan ilaçlar iştahı arttırabilir. Ayrıca bazı ırkların aşırı yeme olasılığı daha yüksektir. Kedinizde aşırı yeme ya da dilenme gibi davranışları uzun süre gözlemliyorsanız profesyonel bir davranışçıya veya veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Çok hızlı bir şekilde yemek

Yemekleri çok hızlı bir şekilde yemek aşırı yemeyle gelebilir fakat farklı problemlerdir. Bazı kediler yiyecekleri yeterince çiğnemeden yemektedir. Bu davranış boğulma ya da kusma riski taşımaktadır. Çok hızlı yiyen kedilerde zaman içerisinde gastrit gelişebilir. Öte yandan bu kediler yemek yerken yaklaşıldığında yiyeceğini korumak için saldırgan tavırlar sergileyebilir ve davranış sorunları yaşayabilir. Kedilerin aşırı yeme gibi çok hızlı bir şekilde yemelerinin sebebi rekabet olabilir. Bu durum bazen anne sütü için kardeşleri ile rekabet etmek zorunda kaldıkları emzirme döneminde yani erken yaşta görülebilir. Zaman içerisinde bu davranış güçlenebilir. Diğer hayvanlarla beraber yaşayan kedilerde yaygın olmakla birlikte yalnız yaşayan kedilerde de görülebilir. Bu davranışı engellemek için kedinize küçük porsiyonlar, tek tek ısırıklar ya da teker teker besleme gibi yöntemler uygulanabilir. Eğer birden fazla evcil hayvan bir aradaysa kedinin diğer evcil hayvanlardan uzak bir yerde rahat bir biçimde yiyebileceği ortamlar oluşturulabilir.

Yetersiz beslenme ya da anoreksi

Yetersiz yeme veya anoreksi kediler açısından büyük bir sorundur. Belirtileri zayıflık, kilo kaybı, ishal, kusma, depresyon şeklindedir. Uzmanlar anoreksiyi iki şekilde ayırmaktadır. Bunlardan ilki aşırı iştah kaybı şeklindedir. İkincisi ise kedinin yemek isterken ağrı ya da tıbbi bir nedenden dolayı yemek yiyemediği yalancı anoreksi olarak bilinir. Yetersiz beslenmenin sebebini bilmek tedavi için belirleyici olacaktır. Kedilerde iştahsızlık sebepleri çok fazladır ve değişkendir. Teşhis ve tedavi için veteriner hekime başvurulmalıdır. İştah kaybının sebebi psikolojikse kedinin stresini ortadan kaldırmak gerekir. Fiziksel ve zihinsel uyarım sağlanabilir. Kedinin ortamı değiştiyse kutular yardımıyla güvenli alanlar oluşturulabilir. Eğer kedi her mamayı sevmiyorsa yeni mama eskiden kullanılan mamayla karıştırılabilir. Ya da kedinin diyeti veteriner hekime danışarak değiştirilebilir.

Pika

Pika, gıda olmayan şeyleri yemek olarak adlandırılır. Pamuk, plastik, kağıt gibi ürünler buna örnek olabilir. Bazı kediler ırkı gereği pika geliştirmeye yatkındır. Yavru kedi olarak çok erken sütten kesilen kediler emme alışkanlığı geliştirebilir ve bu durum pika için öncü olabilir. Pika boğulmaya, zehirlenmeye ve gastrointestinal tıkanıklıklara sebep olabilir. Pika fiziksel ve psikolojik nedenler de dahil olmak üzere birçok nedenden ortaya çıkabilir. Diyetteki eksiklikler de anormal yemeye sebep olabilir. Psikolojik nedenler can stres, dikkat arama ve ayrılık kaygısı şeklinde sıralanabilir. Tedavi için diyet ayarlamaları yapılabilir ya da ilaç verilebilir. Ortamdaki stres faktörlerinin ortadan kaldırılması da bu süreci olumlu etkileyecektir.

Dışkı yeme (Koprofaji)

Dışkı yeme olarak adlandırılan Coprophagia, daha çok köpeklerde görülse de kedilerde de görülebilir. Dışkı, zararlı bakteriler ve parazitler içermektedir. Bazen dışı yeme normal bir davranıştır. Yeni anne olan kedilerin yavrularının dışkısını yemesi buna örnek gösterilebilir. Ayrıca kediler kişisel alanlarını temizlemek için de dışkı yiyebilir. Koprofajiye sebep olan bazı tıbbi sebepler bulunmaktadır. Tıbbi nedenler için veteriner hekim ziyaret edilmelidir. İştah artışına sebep olan bazı hastalıklar kedinin dışkı dahil olmak üzere her şeyi yemesine yol açabilir. Bunlara ek olarak nörolojik hastalıklar da koprofajiye neden olabilir. Dışkı yeme pikayla aynı nedenlere sahip olabilir. Hatta bazıları buna bir çeşit pika demektedir. Dışkı yemenin psikolojik sebepleri stres, kaygı ve can sıkıntısı gibi faktörlerdir. Bu açıdan pika ile benzemektedir. Kedinin tuvalete gitmek için bir yeri olduğundan emin olunmalıdır. Kedinin dışkı yeme davranışından uzaklaşması için pislik hemen temizlenmelidir. Kaygıyı azaltmak ve güvenli alanlar oluşturmak da bu konuda oldukça önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir