Kedinizle beraber bir şeyler atıştırmak isteyebilirsiniz fakat bunu yapmadan önce kediler için hangi yiyeceklerin zehirli olduğunu bilmek gerekir. İnsanların yediği birçok yiyecek kediler için zehirlidir. İnsanların tükettiği yemeklerin içindeki yağ ve benzeri ürünler insanlar içindir, hayvanların bu tür gıdaları tüketmeleri uygun değildir. Ayrıca insanlar tarafından tüketilen besinler tarafından sağlanan herhangi bir mineral ya da vitamin dengeli bir diyetle beslenen bir kedinin ihtiyaçlarını aşabilir.
Kediler için zararlı olan yiyecekler nelerdir?
Alkol: İçerisinde alkol barındıran içecek ve yiyecekler evcil hayvanlarda kusma, ishal, solunum problemler, koma ve ölüm gibi sorunlara neden olmaktadır.
Maya içeren hamurlar: Mayalı hamurlar kedinizin sindirim sisteminde gaz birikimine sebep olabilir. Bu da mide şişkinliğine hatta bükülmeye neden olabilmektedir. Bunlar ölümcül problemlerdir. Ancak pişmiş ekmek sağlıklı kediler için güvenlidir.
Çikolata: Çikolata metilksantinler adı verilen maddeleri içerdiği için evcil hayvanlarda kusma, ishal, titreme, nöbet ve ölüme neden olabilir. Metilksantin çikolata türleri arasında farklılık göstermektedir. Bunlardan kakao tozlu olanlar en tehlikeli, beyaz çikolara ise en az tehlikelidir.
Kahve: Tıpkı çikolata gibi kahve de metilksantin içermektedir. Bu sebeple yukarıda sıralanan etkilere sahiptir.
Turunçgiller: Limon, portaka greyfurt gibi turunçgiller kedilerde sorun yaratabilecek sitrik asit ve uçucu yağlar içermektedir. Sap, yaprak, kabuk, meyve ve tohumların tamamından uzak durulmalıdır. Küçük miktarlar sadece mide rahatsızlarına sebep olur ancak büyük miktarlar ishal, kusma ve merkezi sinir sistemi depresyonuna neden olmaktadır.
Hindistan cevizi sütü ve eti: Taze hindistan cevizi sütü ve eti evcil hayvanlarda sindirim problemlerine neden olurken küçük miktarlar ciddi zararlar vermez. Hindistan cevizi suyu yüksek potasyum içerdiğinden dolayı evsil hayvanlar için güvenli değildir. Ancak hindistan cevizi yağı bazı kedi derisi problemleri için kullanılabilir. Bütünsel olarak kullanmadan önce veteriner hekime danışılmalıdır.
Mandıra: Birçok kedinin laktoz inroleransı olduğu için ve süt ürünlerini uygun biçimde işleyemediği için kedileri süt ürünleriyle beslemek sindirim sorunlarına sebep olabilir. Süt ürünlerinden uzak durulmalı, laktoz içermeyen bir seçeneğin kullanımı konusunda ise veteriner hekime danışılmalıdır.
Üzüm ya da kuru üzüm: Bu besinlerin evcil hayvanlar açısından zehirli olmasının sebebi tam olarak bilinmemektedir. Ancak üzüm ve kuru üzüm ile beslemenin böbrek yetmezliğine neden olduğu bilinmektedir.
Fındık: Badem ve ceviz dahil olmak üzere birçok kuruyemiş türü içindeki yağlar sebebiyle kedilerde sindirim problemlemine ve pankreatite neden olmaktadır. Macadamia fıstığı da evcil hayvanlar için zehirlidir.
Çiğ yumurta: Çiğ yumurta salmonella bakterileriyle kontamine olmaktadır. Kusma, ishal ve ateşe neden olur. Ayrıca çiğ yumurta kedilerin cilt ve kürük sağlığı için önem arz eden biotini emmesini engelleyen avidin enzimini içerir.
Çiğ ya da az pişmiş et: Çiğ yumurtayla benzer olarak çiğ veya az pişmiş et salmonella ve E. coli bakterileriyle kontamine olur. Klinik Beslenme Servisi çiğ et bazlı besinleri tüketen evcil hayvanlarda gastrointestinal belirtiler görüldüğünü söylemektedir.
Çiğ balık: Tıpkı çiğ et ve yumurta gibi çiğ balık da gıda zehirlenmesine sebep olan bakteriler taşımaktadır.
Tuz: Fazla miktarda tuz ve tuzlu besinler evcil hayvanlarda kusma, ishal, nöbet ve ölüme sebep olabilir.
Bazı sebzeler ve otlar: Soğan, sarımsak, pırasa gibi sebzeler mide ve bağırsak problemlerine ve kırmızı kan hücrelerine zarar verir. Evcil hayvanlar bu sebze ve otları içeren besinlerden uzak tutulmalıdır.
Ksilitol: Ksilitol, sakız ve şeker gibi ürünler evcil hayvanlarda kusma, uyuşukluk ve karaciğer hastalıklarına neden olmaktadır.
Kediniz zehirli bir şey yediğinde ne yapmalısınız?
Kedinizin yukarıdaki listeden bir besini yediğini biliyorsanız ya da bundan şüphe ediyorsanız mutlaka veteriner hekiminize ulaşın. Bunu yapmak için kedinizin herhangi bir hastalık belirtisi göstermesini beklemeyin.